Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2014 08:36 - ОСТЕОПОРОЗАТА-ТИХИЯТ КРАДЕЦ
Автор: radomir1980 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 921 Коментари: 0 Гласове:
0КАКВО Е ОСТЕОПОРОЗА?КОИ СА ПРЕДПОСТАВКИТЕ ЗА НЕЯ?ПРИЧИНИТЕ И ФАКТОРИТЕ ЗА ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ,КАКТО И ТОВА КАК ДА СИ ПОМОГНЕ ЧОВЕК,САМО В СТАТИЯТА!ДАЛИ ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕМ МЕРКИ НАВРЕМЕ ИЛИ ДА СЕ ОСТАВИМ НА СЛУЧАЙНОСТТА?ОТГОВОРИТЕ...ПРОСТО ПРОЧЕТЕТЕ
За контакт и консултация Радомир Вълчев-0878529232,0899247058
Остеопорозата - “ТИХИЯТ КРАДЕЦ”
Костната система на човека се състои от над 200 кости, всяка с точно определено място и функция в човешкото тяло. Костната тъкан е изградена от: органична част, съдържаща предимно белтъчни вещества и от неорганична, съставена главно от калциеви соли. На белтъчната част костта дължи своята еластичност и здравина, а на калциевите соли – своята твърдост.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОСТЕОПОРОЗАТА?

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Тъй като процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините, остеопорозата сполучливо е наречена “ТИХИЯ КРАДЕЦ”.
ФАКТОРИ, ПРЕДРАЗПОЛАГАЩИ КЪМ ОСТЕОПОРОЗА

Рискови фактори, които не могат да бъдат избегнати:
• старческа възраст – за нея е характерна т. нар. сенилна (старческа) остеопороза, при която най-чести са счупванията на шийката на бедрената кост;
• състояние след менопауза или ранна менопауза (настъпила преди 45г. възраст по естествен път или след оперативно отстраняване на яйчниците), при което се наблюдава най-разпространеният вид остеопороза със счупвания на прешлените и на долната трета на предмишницата;
• наличие на определени заболявания - захарен диабет, Базедова болест, ревматоиден артрит, хронични чернодробни и бъбречни заболявания, левкози и други;
• продължително лечение с медикаментозни средства, увреждащи костната структура - кортикостероиди, антиепилептични лекарства, тиреоидни хормони и други;
• наследственост;
• грацилно телосложение, характеризиращо се с фина костна структура, нисък ръст и поднормено тегло;
• хора от бялата или азиатската раса.
Рискови фактори, които могат да бъдат избегнати:
• недостатъчен внос на калций и витамин Д с храната – ниският прием на калций с храната води до загуба на костно вещество, а на витамин Д – до намаленото му усвояване от червата;
• заседнал начин на живот - липсата на физическо натоварване отслабва костите и ускорява загубата на минерали в тях;
• тютюнопушене - никотинът в цигарите потиска синтезата на ново костно вещество;
• прекомерна консумация на кафе (над 5 чаши дневно), готварска сол, черен чай, злоупотреба с алкохол – тези нездравословни навици водят до увеличено отделяне на калция чрез бъбреците и до загуба на костно вещество;
• небалансирано белтъчно хранене - прекомерният или недостатъчен внос на белтъчини ускорява процеса на костна загуба;
• остър и хроничен психоемоционален стрес - адреналинът, който се отделя по време на силен стрес, извлича калция от костите и води до минералното им обедняване; този процес може да се развие в рамките на седмици и дори дни!
НАЙ - ЧЕСТИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ НА ОСТЕОПОРОЗАТА СА:

• БОЛКИ в гърба и кръста с хроничен характер, които се изострят при физическо натоварване;
• ДЕФОРМАЦИИ на скелета;
• НАМАЛЯВАНЕ на ръста;
• НАМАЛЕНА трудоспособност;
• КОСТНИ ФРАКТУРИ на скелета (най-често на прешлените на гръбначния стълб, костите на предмишницата, а в по-късна възраст – и на бедрената кост).
Диагнозата “ОСТЕОПОРОЗА” може да се постави още в предфрактурния стадий чрез:
• рентгенография, която е подходяща за поставяне на диагноза в по-късен стадий на заболяването;
• остеодензитометрия - количествен метод за оценка на минералната плътност на костта, чрез който може да бъде определен рискът от патологични фрактури;
• биохимични изследвания за определяне на съдържанието на калция, фосфора и калций-регулиращите хормони в кръвта.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ОСТЕОПОРОЗА?

Никога не е рано и никога не е късно за профилактика на остеопорозата! Най-добрият момент за началото и е юношеството, по време на което става натрупването на костната маса.
ПРОФИЛАКТИКАТА НА ОСТЕОПОРОЗАТА ВКЛЮЧВА:

Здравословно хранене чрез:
• ежедневна употреба на мляко и млечни продукти;
• консумация на риба, пресни плодове и зеленчуци, зелени подправки, ядки, минерална вода;
• консумация на храни, богати на фитоестрогени – соя, бобови растения и зърнени храни, които са особено подходящи са за жени в напреднала възраст;
• приемане с храната на калций, фосфор, витамини (Д, С, В6, К, фолиева киселина), минерални вещества (магнезий, бор, цинк, мед, манган, силиций), които спомагат за изграждането и поддържането на нормална костна тъкан.
Движение, допринасящо за развиване на основните качества на костите – якост, гъвкавост, устойчивост и издръжливост чрез:
• ежедневни физически упражнения с умерено натоварване;
• ходене пеша над 5 – 6 км дневно.
Всекидневната двигателна активност помага на костите много повече, отколкото едни час активно спортуване 2 – 3 пъти седмично!
Достатъчно пребиваване на открито през слънчевите дни:
• излагането на слънце в продължение на 10 – 15 минути през деня е достатъчно за да се образува витамин Д в организма, който е абсолютно необходим за изграждането на костната тъкан.
Ограничаване и намаляване до минимум на нездравословните навици и привички: тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на кафе, захар, готварска сол.
Хормонална профилактика на жените в менопауза, която се провежда задължително след лекарска консултация и гинекологичен преглед.
Как започва редукцията на костната маса? След 40 г възраст се наблюдава прогресивно нарастваща загуба с 0,3-0,5 % до 1% годишно, като при мъжкия пол се установява постоянен темп на редукция на костната маса до края на живота, докато при жените след менопаузата темпът се ускорява 3-5 % годишно и след 65-70 г се успокоява като при мъжете. Терминът „остепороза”на латински означава порьозност на костите, някои го превеждат като „проядени кости”. Това прогресиращо състояние е свързано с деминерализация на скелетната структура, увеличаване рехавостта на костната тъкан и вещае повишена чупливост на костите.

Първите признаци и симптоми са намаляване на ръста, болки в хълбоците или в основата на гърба или кръста, болезнено подуване след падане. Именно остеопорозата е причина за промяна в стойката, поява на гърбица (кифоза) до характерното превиване, което се дължи на клиновидни компресионни счупвания на прешлените. Изтъняването на костите води до повишен риск от счупване обикновено на k итките, рамото, шийката на бедрената кост и гръбначния стълб .
Сама по себе си остепорозата не е смъртоносно заболяване, но „убива повече жени, отколкото ракът на яйчниците, на шийката на матката и рака на матката взети заедно”. С най-драматични последствия е счупването в областта на бедрената шийка при жените, тъй като 20% от пострадалите загиват до 6 месеца, а при останалите процентът на инвалидизиране и зависимост от чужда помощ е много висок.

Остеопорозата се причинява от загубата на костна маса и якост на костите. Другите предпоставки са: оттеглянето на естрогена по време на менопаузата, лошото усвояване на калция; ниската консумация на доставящи го храни; обездвижване; нашата генетика. Някои заболявания – диабет, ревматоиден артрит, болести на щитовидната жлеза, бъбречни и чернодробни страдания, астма, болести на храносмилателната и отделителна система. Реален е рискът за остеопороза при продължителна употреба на лекарства, увреждащи костната структура – стероиди, противоасматични, противовъзпалителни, антиациди и пр.

Опасността от развитие на остеопороза е по-голяма при жените, особено при тези които губят повече от 3% на година костна маса, вследствие от менопаузата, когато пада нивото на естрогена, който контролира равновесието на скелетната обмяна. Разрушителна за костите е комбинацията с: тютюнопушене, алкохол, прекомерна употреба на стимулиращи и газирани напитки, кафе, черен чай, кофеин; солени, мазни, преработени и киселинообразуващи храни, не на последно място - стрес.

Поради това около 70% от жените в крайна сметка развиват някаква степен на остеопороза.От друга страна, никой не казва, че остеопорозата е задължително следствие на стареенето или менопаузата, обратно, според съвременните изследователи тя може да бъде предотвратена чрез сравнително прости мерки и средства. Самият факт, че зарастват фрактури на столетници е доказателство, че костите са жива тъкан и се възобновяват непрекъснато.

Костният метаболизъм е достатъчно активен да подмени плътната външна част на човешкия скелет (кортикалните кости) на всеки 10-12 год, а трабекуларния (гъбест вътрешен слой) на 2-3 год. Скелето на тези тъкани е изградено от известния ни колаген – основният костен протеин, който представлява до 90% от костната матрица и дава силата и гъвкавоста на костта. Подновяването на старата употребена кост е стратегия на тялото за запазване здравината на носещия го скелет и включва два вида клетки и няколко хормона. В процеса на възстановяване на структурата на костта участват и половите хормони – при достатъчно количество естрогенът спомага за прекратяване производството на хормона на паращитовидните жлези, който отделя калция от костите. При положение, че между двата процеса цари равновесие, всичко би било в идеалния вид. Костен обмен се извършва през целия живот, но максимална костна плътност човек постига на около 25 г и в менопаузата жените с добра плътност на младини имат по-голям шанс да се опазят от остеопорозата. Загубата на костно вещество е продукт на нормалните процеси на остаряването, болестта възниква когато загубата е прекомерна.
Всеки си представя профилактиката срещу остеопороза като редовно приемане на допълнителни количества калций – все пак 99% от него е складиран в скелета и всеки ден в кръвта се извличат 200 мг, които трябва да бъдат заместени. За да възстановим равновесието трябва да консумираме около 600 мг калций на ден – 3 пъти повече, заради трудното му абсорбиране. Още от училище знаем, че чаша мляко на ден помага да се изградят здрави кости. Само, че тъпченето с млечни храни не се оказва най-доброто решение, защото киселинните храни като сирене и кашкавал, например могат да ускорят изхвърлянето на калция. АКВАСОРС ОСТЕО-ФОРТЕ е ново предложение на европейския пазар с „най-здравословния” съвсем нов, патентован водораслов калций, с отлична усвояемост, значително по-качествено и по-лесно, отколкото цитратните или амино-киселинните форми , най-вече защото калциевата молекула е йонизирана. Синьозелените водорасли AFA са събрани живи и студено пресовани, съдържат над 70 органично свързани микроелемента, което ги прави изключително био-налични. Водораслите подобряват обмяната на веществата и подпомагат балансирането на организма.

Общо в 2 капсули съдържанието на калций е 192 mg.

Образно казано продуктът ОСТЕО-ФОРТЕ на АкваСорс е демонстрация на екипната работа на всички важни за костите вещества във възможно най-прецизната им форма, доказано с патенти : Магнезий, Калций от водорасли™ , Магнезий от водорасли™, Калций цитрат, АFА 50 мг, Цинк цитрат, Йонни минерали от Голямото Солено езеро, Бор аминокиселинен хелат, Витамин К2™, растителни храносмилателни ензими Протеаза, Амилаза, Липаза , Витамин Д3 .

След калция, най-масово присъстващият в костите минерал е магнезият (60% ). Подпомага метаболизирането на калция и на витамин С, както и преобразуването на витамин D в активната му форма, нужна за ефективното абсорбиране на калция. Липсата на магнезий може да предизвика забавен растеж, да намали дейността на остеобластите (градящите клетки) и да допринесе за чупливост на кост. Третият тесен и незаменим специалист в екипа е витамин D , който отговаря в храносмилателната система за усвояването на калция като го пренася през чревните стени и спомага за доставянето на калций и фосфор до костите. А също поддържа постоянно нивото на калция в кръвта. Най-бионаличната форма е витамин D з – произвеждания в тялото холекалциферол. Продуктът АкваСорс Остео-форте съдържа витамин D з 400 UI.

На минерала бор се предписва огромно влияние за съществуването на перспективата човек да се пребори с остеопорозата. Изследванията потвърждават, че борът повишава драстично кръвните нива на витамин D и на хормона естроген, които предотвратяват загубата на калция и деминерализацията на костите. В две капсули АкваСорс Остео-форте съдържанието на бор е 1 мг (или 1/3 от дневната доза) под формата на аминокиселинен хелат.

Съвсем наскоро стана известна важната роля на витамин К във формирането на костите и производството на остеокалцин – протеина, отговорен за втвърдяването на калция. Дефицитът му се свързва с 30% повече фрактури на бедрената кост. Витамин К2 (менаквинон) е значително по-лесно усвоим и по-дълго активен от витамин К1(в зеленчуците) и остава активен няколко дни, а не часове. АкваСорс ползва патентованата форма витамин К2, добит от специална ферментирала японска соева храна, наречена Natto – нещо съвсем ново в света на добавките. Цинкът е сред жизнено важните минерали в тялото. Максималната му концентрация е в костите. Помага на витамин D да стимулира усвояването на калция от храната, и също като витамин С има ключова роля за образуването на колагена. Цинкът се губи при рафинирането. ОСТЕО-ФОРТЕ ни предлага 67% от препоръчваната дневна доза цинк като цитрат.

Йонните минерали на Голямото солено езеро (24 мг в 2 капсули) са естествено добити , водоразтворими и осигуряват над 70 различни минерала и микроелемента в йонно състояние, което ги прави достъпни и заедно с AFA засилват синергизма на съставките.

За по-ефективно усвояване на ОСТЕО-ФОРТЕ, а също за подобрено извличане на калция, магнезия и другите ценни вещества от храната, ще се погрижат добрите помощници – растителните храносмилателни ензими Протеаза, Амилаза и Липаза.

Продуктът се приема два пъти на ден по една капсула по време на хранене и няма противопоказания.
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radomir1980
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 17053
Постинги: 16
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Декември, 2017  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031