Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2014 18:00 - Храненето-Избор към здраве или Извор на болести
Автор: radomir1980 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 895 Коментари: 0 Гласове:
0Храненето- естествен път към творческо дълголетие

За контакт:Радомир Вълчев-0878529232

‘Хората просто не бива да умират от своето хранене”   -Д-р Сингх Кхалса

  Малцина се замислят над факта, че Природата е дала на човек „гаранционна карта” за стотици години пълноценен, творчески жизнен път-живот без болести, живот  с оптимален физически, емоционален и духовен комфорт.  Защо тогава днес представата за здрави и енергични столетници, които се разхождат бодро след напрегнатия работен ден, в най-добрия случай би предизвикала иронична  усмивка? Как ли тогава ще ни прозвучи твърдението на източната медицина, че човек може да разгърне своя истински творчески потенциал едва тогава, когато прекрачи прага на първото столетие?

Очевидно човечеството в 21 век живее в сериозно замърсен, задъхан и изнервен свят, в който твърде рано се превръщаме в пациенти, дори бих добавила, все по-често се раждаме пациенти. Една от основните причини за това е унаследеният хранителен дефицит и консумирането на продукти без хранителна стойност, чийто съставки са небалансирани и не хранят нашите клетки. Гладните клетки не функционират правилно, боледуват по-често, не се възстановяват напълно, стареят и умират преждевременно.

Изненадващо  често под „силна храна” хората разбират луканка, концетрирани млечни продукти и бял хляб. Здравословното хранене не иска големи капиталовложения, а повече здравна информация. Статистиката показва, че средния амеиканец, разполагащ с далеч повече финансови възможности от нас боледува  повече от източноевропейските народи.

Проведените след Втората световна война агрономически проучвания откриха, че обработваемите почви са без необходимата хранителна стойност; те са просто „Изпразнени” от органично свързани минерали, а небалансираното торене и силните пестициди продължават да убиват естествените микроорганизми в тях. Именно тези микроорганизми са отговорни за превръщането на минералите в органична, подходяща за усвояване от нашите тела форма.  Линда Гровер, автор на многобройни научни статии за храненето публикува следните данни: 100 гр. Спанак през 1948г. съдържат 158мг органично желязо, а през 1973г.- само 2,2мг. За същия период е намалена концетрацията и на останаллите хелатирани минерали средно между 55 и 72 пъти.

В допълнение към обеднелите почви, галопиращата екологична катастрофа и ескалиращото напрежение в ежедневието ни, пораждат свръхпроизводство на свободни радикали , задълбочават клетъчното гладуване, подтискат имунната ни защита и влошават общото здравословно състояние.

Преди няколко десетилетия  специалистите започнаха да осъзнават проблема с клетъчното хранене и  пагубното му отражение върху човешкото здраве. Създаде се нов клон на медицинската наука за храненето-науката за клетъчното  хранене. Множество лаборатории разработиха стратегията на „ хранителните добавки”- различни съчетания от протеини, витамини минерали  и ензими, пробиотици и лековити растения, които хранейки пълноценно клетките подобряват общото здравословно състояние и предпазват от различни заболявания.

Що се отнася до разнообразните, лабораторно създадени минерали, витамини и други добавки, които все по-често се купуват и консумират, необходимо е да се отчете следното: Повечето от тези добавки представляват синтетични комбинации от изолирани минерали и витамини, които не притежават биоидентична структура  със  същите съставки в пълноценните естествени храни. В тях витамините и минералите не са свързани с никакъв носач и нямат адекватната стереохимична ориентация. Поради това човешките клетки не успяват да ги разпознаят като храна, изразходват голямо количество енергия за разграждането и абсорбирането им и не ги усвояват в достатъчна степен.

В естествената храна, получена направоо от природните източници, витамините и минералите се намират свъезани в характерни комплекси с протеини, въглехидрати и липиди. Човешкото тяло разпознава целия комплекс като храна за своите клетки и я усвоява лесно. Практическите резултати от  системното използване на пълноценна клетъчна храна доказват, че храната може и трябва да бъде основното ни лекарство.

Храните се класифицират в три групи: биогенна, биоактивна и биостатична.

Биогенните храни съдъжат най-много ефективна енергия, в съчетание с широк спектър растителни хормони, ензими, минерали, витамини и биологчно активни вещества. Те са изключително полезни за здравето, защото улесняват и ускоряват възстановяването на увредени клетки и тъкани. Такива храни са: кълнове, мед и пчелни продукти, майчиното мляко и ядливите видове синьо-зелени  микроводорасли. От тях единствено водораслите нямат съприкосновение с обеднялата на хранителни вещества  и богата на отрови почва.Те са напълно завършена, концентрирана клетъчна храна.  За да се поддържа и възстановява здравето е необходимо ежедневно присъствие на биогенна храна в менюто ви.

Биоактивна храна са пресните сурови плодове и зеленчуци. Въпреки ниската хранителна стойност на почвите и липсата на органично-свързани минерали в тях, тази храна е в състояние да активира обмяната на веществата в клетката, но поради недостатъчното съдържание на ефективна енергия , не може да помогне за възстановяването на сериозно  увредени клетки.

Тези две групи храни се наричат „живи” храни , поради енергийния си потенциал и богатото съдържание на активни ензими, минерали, витамини, незаменими аминокиселини и есенциални мастни киселини и други биостимулиращи вещества.

Биостатичните храни са консервираните, замразени преработени храни, които човек в днешно време предпочита да консумира.. Те възпират жизнения цикъл на клетките и с право могат да се нарекат храни-убийци.       

От всичко това следва:

1 Ежедневно консумирайте биогенна и биоактивна храна

2 Консумирайте храни, богати на антиоксиданти. Те  неутрализират свободните радикали. Добавките с антиоксиданти трябва да приемат  в малки дози толкова месеца в годината, колкото е възрастта ни, разделена на десет.

3 Редовно приемайте ензимни добавки.  Ензимите в нашите клетки са десетки хиляди, защото всяка биохимична, метаболитна реакция се осъществява с помощта на специфичен биокатализатор-ензим. Приемът им със суровата храна е доста ограничен в днешно време, а топлинната преработка на храната ги унищожава напълно.

4. Не забравяйте поне два пъти годишно да осигурявате така наречените пробиотици-приятелски настроените бактерии в червата. Добавянето им е необходимо особено при прием на антибиотици, кортикостероиди, чешмяна вода, стрес, при родени чрез операция деца и изкуствено хранени бебета.

Днес разполагаме с разнообразен асортимент храни, изградени на основата на ядливите микроводорасли, които съчетават всички изредени, благотворни за здравето качества. Това не са просто „хранителни добавки с лечебен ефект”. Синергичното взаимодействие между синьо-зелените водорасли, кълнове, гинкобилоба, пикногенол, ензими и други естествени биоактивни субстанции и пробиотици, превръща тези хранителни продукти в най-пълноценна, естествена и лесноусвоима клетъчна храна, която ни дава енергия, здраве и ново качество на живот.

Очевидно, за да сме здрави завръщането ни към  природата е неизбежно и да се доверим на думите на Хипократ: „ И нека храната бъде вашето лекарство, а вашето лекарство-вашата храна!

 

Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radomir1980
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 17053
Постинги: 16
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Декември, 2017  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031